If you can't beat them...

Uppfarten till trädgården lockar  inbjudande med sin spruckna asfalt där rötter och små vackra ogräs sticker fram här och där. Asfaltgången är bucklig och ojämn att gå på där den går genom den mjuka gröna mossan som omringar huset. En riktigt fin mossmatta är inte enkel att anlägga men med idogt arbete lyckas man för det mesta utrota gräset.

Kring huset och längs mossmattans kanter böljar rabatterna. Trädgårdsmästaren har lyckats planera växtprakten så att man kan njuta av grönska och färger ända från våren till sena hösten. Den ståtliga kirskålen grönskar i alla rabatter redan tidigt på våren och får sällskap av de härliga solgula maskrosblommorna redan i maj. Då maskrosorna under högsommaren blir till vita fröbollar börjar också den anspråkslösa vitklövern blomma i täta mattor över hela gården, mattor som ger revfingerörtens stenhårda revsystem en god match.

I alla rabatter blommar också klöveroxalis med små spröda gula blommor, men det är de röda bladen som står för det färgsprakande inslaget. Många tror att klöveroxalis är en prydnadsväxt, men man ska inte ta fel - det är faktiskt fråga om ett riktigt lättskött ogräs! Små stånd av nässlor och tistlar gömmer sig här och där till glädje för besökande barn. Och lagom till midsommar, i utkanten av tomten står lupinerna höga i blå, rosa och vita nyanser. Många tycker att lupinerna är som bäst då de blommat ut och blir bruna och risiga.

Vi ska inte glömma kvickroten, den gröna stommen i varje vacker ogrästrädgård. Här har man använt kvickroten som variation i alla rabatter. Svinmållan är inte helt lätt att odla vackert, men här kommer den väl till sin rätt, uppblandad med den lilla nätta harsyran. I rabatten breder också teveronikan med sina härliga blå blommor ut sig som ett piggt färginslag.

Den skuggiga delen av tomten domineras helt av lingonris, blåbärsris och ljung som sprider sig från den närbelägna skogsgläntan. Rabatterna är finurligt dekorerade med tallkottar och risiga kvistar som blåst ner från grannens träd. Ett ståtligt stånd med ormbräken ska inte förväxlas med prydnadsväxten ormbunke. Och överallt sticker små späda tallskott upp.

Ännu syns svaga spår av den forna trädgården, men utrotningsarbetet går bra. Hararna äter friskt av gamla buskar och blomlökar medan trimmern och gräsklipparen används till övriga växter som inte är önskvärda i en fin ogrästrädgård. Ogräs behöver som bekant inte vattnas och ett par heta somrar brukar göra underverk för ogräsrabatterna.

Detta kommer att bli den nya trädgårdstrenden!

4 kommentarer:

  1. Men kirskålen är god! Fräste kirskålsblad i olja med lite purjolök, kryddade med Herbamare, salt och paprikapulver. Till sist åkte getosttärningar i....det var gott! Mannen åt inte....av princip, tror jag:)

    SvaraRadera
  2. Hahaa. Vill du ha odlingstips för mossa, så finns det här:
    http://sidensammet.wordpress.com/2012/03/22/levande-konst/

    SvaraRadera
  3. Tarja, Maken skulle vara intresserad att pröva dina kirskålsanrättningar. Jag och Ossi kan vara principfasta och äta nånting annat istället...

    SvaraRadera
  4. Nässelplättar?

    SvaraRadera

Året i böcker - 2024

Året som gick har varit ett bra bokår. Min favoritapp MyLibrary berättar att jag har läst 97 böcker under året, och det tycker jag kan räkna...