Livet som medelålders - del 17

Nu ångrar vi oss minsann. Vi som i ungdomligt högmod tyckte att det där knipandet efter förlossningen var tjafsigt och jobbigt. För den oinvigda innebär detta att man efter en förlossning bör jobba för att förstärka muskulaturen i bäckenbottnet (den som har obehag av underlivsrelaterad information kan sluta läsa nu). Detta görs lämpligen genom att knipa ihop bäckenmusklerna, släppa dem, knipa, släppa, knipa...
Som ung och nybliven mamma kunde man ju tycka att det fanns en hel del annat att fundera på än knipövningar. Föga kunde man ana att denna slöhet skulle hoppa upp och bita en i rumpan nu ett tjugotal år senare.

Faktum är att alla, både män och kvinnor kan drabbas av förslappad bäckenmuskulatur och detta behöver förstås inte alls bero på en förlossning och fusk med knipandet efteråt. Men oberoende av orsak kräver detta lite extra vaksamhet för att förhindra små olyckor i vardagen.

Regel nummer 1:
Gå tillräckligt ofta på toaletten. Om du är kissnödig uppstår oundvikligen situationer där desperat knipande krävs, och inte alltid räcker till. Se följande.

Regel nummer 2:
Hoppa inte! Ja, varför skulle du göra det förresten, det är jobbigt att hoppa. Men om du får för dig att göra ett hopp - spänn bäckenmusklerna!

Regel nummer 3:
Nys inte. Jag vet, det är lättare sagt än gjort. Nysningar med lång förberedelsetid är ok, men plötsliga nysningar där du inte hinner väcka bäckenbottnet kan ha förödande resultat. Hård hosta är ofta lika illa.

Regel nummer 4:
Lyft försiktigt! Ibland måste man lyfta och ta i rejält. Här gäller samma sak - förbered dig noga före lyftet. Strunta i att fundera på vilka muskler du ska använda för lyftet, hur du ska hålla ryggen och armarna och när du ska sträcka på benen. Det är bäckenmusklerna du måste kontrollera först och främst.

Regel nummer 5:
Skratta behärskat. Undvik plötsliga skrattutbrott eller långa hysteriska skrattsessioner. Passa dej alltså för farser på teater, kaffebordsdiskussionerna på jobb (speciellt på fredagar), standupkomiker och tjejkvällar.

Och de sakkunniga är eniga om en sak - det är aldrig onödigt eller för sent att göra knipövningar. Så det är bara att sätta igång. Och akta sig för att nysa.

4 kommentarer:

  1. Har aldrig orkat med knipning(ett fåtal gånger) men har inte heller råkat ut för inkontens(bara då jag druckit vin i överkant) och det sker numera sälla !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Regel nummer 6 alltså: ta det försiktigt med vindrickandet!

      Radera
  2. Tur att man har lång arbetsresa, ensam i bilen har man god tid att knipa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Regel nummer 7: utnyttja arbetsresorna!

      Radera

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...