Betraktelser från köksbänken

I detta enorma hushåll för två personer har vi lagt upp en tydlig arbetsfördelning vad gäller matlagning och disk. Den som lagar maten slipper undanstädandet. Enkelt och fungerande. Och en lottovinst för mig som paxar matlagningen 9 dagar av 10. Jag stökar nämligen till otroligt medan jag kockar. Och istället för att städa undan an efter (som en del andra gör) sysslar jag med en massa annat, relevant eller irrelevant. Jag kanske hänger tvätt eller kan till exempel plötsligt få för mig att börja baka semlor eller testa en ny efterrätt mitt i potatiskokandet. Till förfång för Maken som efter maten tillbringar timtal vid diskbänken och diskar stekpannor, sorterar plast och plockar kärl. Få se hur länge det här upplägget håller. 

I går åt vi havsabborre med pressad potatis och sparris med parmaskinka. En dylik enkel men finsmakande anrättning kanske inte framgår tydligt då man ser diskbänken.




Googla förresten ”recept pressad potatis”. Det finns faktiskt. Ett recept med två ingredienser, potatis och salt. Svårighetsgrad i klass med ”Kokt  tevatten” eller ”Skivad gurka”. 


Nej, det heter inte ett vitrin!

Det bor en liten men ilsken språkpolis i mig. (Jaja, ni är knappast förvånande.) Jag försöker dämpa min värsta iver att rätta folk öppet och inför andra. Men jag TÄNKER arga tankar varje gång någon talar om situationstecken eller anabola stereoider. Och hur många är det inte som säger ett vitrin och ett fabrik. Interjuv. Olympiaden i Helsingfors/London/varsomhelst. 

Arrgh. 

Och ja, det här är alltså fråga om personer med svenska som modersmål. Jag har massor av överseende vad gäller fel som icke svenskspråkiga gör. Dom är bara duktiga. 

And don’t get me started on SÄRSKRIVNINGAR! Det ska jag återkomma till i ett annat inlägg. 



Arbetsfördelning

Vi flyttade in i vårt hus utan desto mer ingrepp i ytor och inredning. Men som med alla hus behöver man nu och då uppdatera tapeter och golv och kakel och dylikt. Såhär i nivetvad-tider passar det därför bra att som tidsfördriv måla och fixa lite här hemma. 

Arbetsfördelningen är klar. Maken flyttar möbler, plastar in, river tapeter, skruvar, tejpar, skaffar färg, spacklar, målar, skaffar mera färg i en annan nyans då den första blev fel, målar ett varv till, flyttar tillbaka  möbler, skruvar tillbaka lampor, strömbrytare, hyllor och gardinstänger. Under tiden koncentrerar jag mig på små men ack så viktiga inredningsdetaljer. Som Maken får lägga på plats. Arbetsfördelningen kan för den oinvigde te sig orättvis, men låt mig intyga att den är helt rätt. Åtminstone tills jag opererar bort tummarna från handflatorna. 

Mitt bidrag till sovrummets ansiktslyft till exempel är tre nya kanvastavlor som jag tycker sitter som ett smäck på den nya midnattsblå väggen. 


Stenarna har vi samlat på oss under våra vandringar i skärgården. Hälsingholm, Smögen, Rosala. Från vänster till höger. I nästa rum ska jag fokusera på vilken färg på stearinljus vi ska ha 🤔.

Mörka platser i matbutiken

Hej alla marsmänniskor! Våren gömmer sig runt hörnet, solen lyser obarmhärtigt upp våra smutsiga förnster och högarna av gammal hundsk*t dyker upp under den smältande snön. En härlig tid!

Har du en handlarlista hemma på köksbänken eller kylskåpsdörren? Kanske är den redan i elektroniskt format i en app på telefonen? Eller är du en kamikaze-husmor som är säker på att kunna komma ihåg både vittvättmedel, makaroner, svartpeppar och havregryn nästa gång du går till butiken? 

Vår lista ligger bekvämt bredvid en penna på bänken vid köksfönstret och fylls på an efter som man tar det sista paketet/burken/påsen ur skåpet. Det funkar. 

Häromdagen bongade jag ett par intressanta boktips från sociala medier, och ville genast klicka in dem på min favoritlista på helle.finna.fi/ (för övrigt ett utmärkt nätbibliotek med tillgång till böcker, tidningar, musik och filmer i bibliotek från Hangö till Lovisa). Men eftersom tjänsten råkade ligga nere just då, rafsade jag ner titlarna på första bästa papper istället. För att inte glömma dem. 

Kunde ha varit kul att skicka listan med Maken till butiken... Vad månne hade funnits i matkassarna? Har du koll på vad som är boktitlar och vad som behöver fyllas på i vårt skafferi?

Året i böcker - 2024

Året som gick har varit ett bra bokår. Min favoritapp MyLibrary berättar att jag har läst 97 böcker under året, och det tycker jag kan räkna...