R&R i söder

Jamen visst är det något magiskt med Hangö. Så nära, men ändå så annorlunda. Ett dygnslångt jobbrelaterat besök på Finlands sydspets, med trevlig rest&relaxation på kvällen, känns nästan som en flera dagar lång citybreak. 
Solsken, cykeltur med legendarisk Jopo, klipporna vid Fyra Vindars Hus, sparris och rostad sik på Makasiini och sedan besök på legendarisk Hangö-etablissemang. Visst är man lite trött efter kombinationen nattugglande och intensivt möte men samtidigt uppfriskad och full av energi igen. 

Havet skymtar från Hotell Regatta.



Din nästa stadssemester kanske ligger närmare än du tror. Ge Hangö en chans, vetja. 

Med häpnadens finger i förvåningens mun

Nu ramlar det in en sådan mängd förbluffande underliga nyheter så jag måste nog ta och gå offline en stund för att återhämta mig. Vad sägs om det här alltså:

  • Ekenäs högstadieskola låter inte eleverna i hejaklacken vifta med regnbågsflaggan. Nähä. Men det är ok att vara klädda i arméns kamouflagedräkter? Hur tänkte ni här?

  • I Pargas har man plockat bort kärlekslåsen på bron över Sundet. Orsaken är bland annat att låsen blir en viktbelastning på bron. Jaha. Om mängden lås på bron i Pargas håller sig på samma nivå som i kärleksbron i Ekenäs tror jag faktiskt inte att vikten kommer att utgöra ett problem. Eller så är bron inte speciellt stadigt byggd, kanske?

  • En överraskning från tidsmaskinen hittade jag hemma i postlådan. En telefonkatalog!?! Vem använder en gammaldags telefonkatalog idag? Med internet och google ständigt på armlängds avstånd? Ingen, vill jag påstå. Pappersinsamlingen nästa. 

  • Och riktigt förbluffad blir jag då jag läser att danskarna tycker att finnarna är de sämsta grannarna. Nähä. Tack för det, bara. Men om man tittar på kartan så är ju Finland faktiskt inte ens granne med Danmark, så den här undersökningen faller ju på sin orimlighet. 

Håhhåjaja. Nu stänger jag datorn och läser en bok istället. 


PS. EHS har redan dragit bort förbudet att använda regnbågsflaggan. Tack till folkstormen som stödde eleverna. Det var inte en förvånande nyhet.

Nej, det stämmer inte!

Nej, kaffe ska inte förvaras i kylskåp (hej mamma!). Visserligen ska kaffet stå mörkt och svalt, men det ska framför allt inte stå kallt och fuktigt som det oundvikligen gör i kylskåpet. Kaffe är en färskvara som helst inte ska förvaras långa tider. Köp alltså mindre förpackningar. Eller drick mer kaffe!
Man kan också dricka sitt kaffe på ett mysigt cafë, till exempel Carl de Mumma på Rådhustorget i Ekenäs.

Läs mera om kaffedrinkar, förvaring, bönor och kaffets historia i den här kaffeguiden.

Lasarett på Leros

Trean ringer hem från skolresan i Grekland, från en grekisk telefonnummer, och inleder samtalet på den knastrande telefonlinjen med att säga att han har dåliga nyheter. En mammas hjärna hinner spela upp långa och många filmsnuttar från grekiskt sjukvårdsväsende och fångvård på en halv sekund. Och låt mig bara säga att det var inga smickrande bilder som flimrade förbi. 

Men dåliga nyheter för modern och sonen är två helt olika historier. Det visar sig att ätteläggen har ramlat i havet med telefonen på fickan och att telefonen nu är försatt ur spel. Det om nånting är dåliga nyheter ska ni veta. 

Vårstädning

Vinden blåste snålkall från Storstrandsviken och solen tvekade länge innan den tittade fram bakom molnen. Men krattning, trädfällning, taksopning och andra småjobb värmer gott och sällskapet var stort och glatt då vi invaderade fammos och faffas stuga för det sedvanliga vårstädningstalkot. Utrustade med gummistövlar, arbetshandskar, skottkärror, krattor och vindtäta rockar gick arbetet som en dans. 



Årets första nypotatis doftade dill och smakad härligt. Det blev några kvar att steka följande dag. Men köttbullskastrullen tömdes. 



Trädfällandet orsakade som vanligt spännande situationer och hundarna tog sina vårbad medan vi drack kaffe och åt hembakta munkar.
På kvällen lockade soffhörnet, kinderna var väderbitna och axlarna trötta efter en fin dag.

Småsten och sticklingar

Här går jag omkring med nerdragna mungipor och grämer mig och sparkar småsten i ilskan. Jag vet inte om du vill veta varför, men jag tänker berätta i alla fall. 

Det är ingen hejd på bibliotekens kreativitet och idérikedom. Senaste nytt på bibban i Ekenäs är sticklingsbytarhörnan där du får plocka med dig blomskott hem och dit du kan föra sticklingar hemifrån. I hörnan fanns tidigare i veckan sticklingar av ampellilja och gullranka. Komplett med vatten, hushållspapper, påsar och instruktioner om hur du bäst forslar hem blomskotten och planterar dem hemma. Vilken fantastisk service!

Biblioteken idag är ju så mycket mer än böcker. Det är tidningar, filmer, musik och spel. Det är sagostunder för barn och författarträffar för vuxna. Man kurar skymning och lånar ut gångstavar och energimätare och digitaliseringsutrustning och ordnar fotoutställningar och en massa intressant. Och så fort årets Nobelpristagare är utsedd eller någon annan författare är aktuell (läs: död) så gör personalen ett svep genom hyllorna och snor ihop en temautställning kring just den författaren. Om man bara hann utnyttja allt det intressanta som erbjuds! 

Så här går jag och grämer mig nu. Och sparkar småsten. Grämer mig för att jag inte har blomskott att föra till bibbans sticklingsbytarhörna och kanske mest för att våra blombräden hemma bågnar av växter och jag inte har rum att ta hem sticklingar och nya växter. 
"Ja, glad är man inte, och blir man så hålls man inte länge", brukar mamma säga.

Nej, det stämmer inte!

Vi inleder nu en ny serie där jag krossar myter och missförstånd i bästa besserwisseranda. Jag älskar att ha rätt! Och om du är av annan åsikt så älskar jag att debattera om saken. Allra först tar vi itu med min favoritdryck, skumpan. 

Om det mot förmodan blir skumpa över i flaskan, som du absolut inte förmår dricka upp förrän följande dag, lönar det sig inte att fjanta sig med att lägga en tesked eller en silversked med skaftet ner i flasköppningen. Det finns inga kemiska eller fysikaliska orsaker till att en tesked på något märkligt sätt skulle hindra bubblorna från att försvinna. Tester visar att en öppnad skumpaflaska utan kork och utan tesked står sig förvånansvärt bra i kylskåpet till följande dag. Läs mera här.

Strunta alltså i skedskaften, men drick för guds skull upp hela skumpaflaskan meddetsamma - ingen vits att spara nånting till i morgon!


Året i böcker - 2024

Året som gick har varit ett bra bokår. Min favoritapp MyLibrary berättar att jag har läst 97 böcker under året, och det tycker jag kan räkna...