Det såg illa ut först

Vaknade på julaftonsmorgonen med ont i halsen. Det regnade ute. Steg upp och började förbereda julmaten. Mamma kom med köttbullar och sill och med dåliga nyheter om en kär släkting som fallit och fått hjärnskakning. Sirapen var slut. Det regnade. Tvåan var argsint, troligen på grund av att militärtjänstgöringen börjar vara nära förestående. Svåger var på jobb i Långtbortistan så Systrami kom ensam med Halvan, som inledde julfirandet med att spy i vindfånget. Vi tog omedelbart en liten konjak i förebyggande syfte. Regnet tilltog. Gick trots det en sväng till gravgården och tände ett par gravljus som antagligen slocknade så fort jag vände ryggen till. Fortfarande ont i halsen.

Sedan blandade Systrami varsin Bellini åt oss. Julmaten dukades upp. Vi drack glögg och smällde smällkaramellerna. Vi satte oss till bords och det smakade underbart gott. Halvan piggnade tillfälligt till då julklapparna delades ut. Alla gladdes över sina fina gåvor. Julmusiken spelade. Vi byggde bilbana, lekte jullekar, provade sockor och bläddrade i böcker. Granen tindrade, ljusen brann vackert och vi plockade fram ostbrickan. Julfriden sänkte sig över Gabrielsbacken.

Det blev jul i år igen.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...