Nu är jag urled på allt vad syltande och saftande heter. Vi har lite rabarber, några bärbuskar och ett hallonbrakel i trädgården, verkligen inte mycket, men så här i skördetider helt klart övermäktigt. Vi är dessutom rätt så dåliga på att använda sylter, marmelader, geléer, saft och frysta bär, så det känns lite onödigt att fylla alla hörn i hushållet med inläggningar som inte används speciellt flitigt.
Men om det sen är Luther eller ren och skär snålhet som driver på vet jag inte, men också i år plockar och kokar och fryser jag in i all oändlighet. River armarna på vassa taggar, torkar svettpärlor ur pannan och klottar och sottar i köket.
|
Hallonen har vi ätit färska, men en hel del har också hamnat au naturel i frysen. Dem tar jag upp under vintern och lägger i morgongröten. |
|
Systrami hjälpte till med plockandet. Och så tog hon hem några ämbar bär för att slänga i sin MehuMaija. |
|
Geléprovet... Klart! |
|
Rödvinbärsgelé till vinterns söndagsstekar. |
|
Det är INTE skoj att plocka krusbär! |
|
Koka länge så att bären mosas helt. Ingen mixning behövs. Släng i en vaniljstång för att ge marmeladen en lite extra krydda.
|
Jag tycker fortfarande det är märkligt att gröna krusbär kan ge så vackert röd marmelad. |
|
|
Vi har ingen kallkällare så det vi inte äter så fryser vi ner. |
|
En flaska saft från Systramis Mehumaija. Ljuvlig färg! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar