Förvetenhet

På FB finns en gemytlig grupp som heter Utrotningshotade ord. Gruppen beskriver sig så här: Du har klivit in i en skattkammare fylld av ovanliga och underbara ord och uttryck. Det är tillåtet att norpa här. Att kika runt bland orden är ett sant nöje. Kommentera gärna varandras.

Ibland brukar jag titta in på gruppens sidor och njuta av orden som läggs upp. Vackra ord som sorgfällig, saktmodig, jungfru, brudkista, försmäkta och gästabud. Slangord som inte längre är aktuella. Roliga ord som brylkräm, underbyxor, dåndimpen och hedersknyffel. Fula ord som tack och lov inte längre används. Och ord som har blivit omoderna på grund av ny teknik som rattväxel, glödlampa, diabild, skioptikonapparat och bandspelare.

Ordet i rubriken, förvetenhet, betyder att i förväg vilja veta något; nyfikenhet; vetgirighet; att på ett opassande sätt söka få kännedom om eller lägga sig i sådant som inte angår dig. Förvetenhet har en lätt negativ klang, men att finkänsligt vara förveten och snoka runt bland utrotningshotade ord kan väl inte vara helt fel.

4 kommentarer:

  1. Oj, den FB sidan skall jag definitivt kolla upp. Nu. Genast och fort! Tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset, måste kolla om tumult, anter och tabusar finns där.

    SvaraRadera
  3. Anter? Tabusar? Vad betyder de orden? De måste ju redan vara utrotade...

    SvaraRadera
  4. Ja det är de förhoppningsvis - det var lösdrivande folk som förr fanns på landsbygden, upplevdes som farliga. På kvällarna var min mommo noga med att låsa dörren så det inte kommer några anter o tabusar

    SvaraRadera

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...