Häromdagen slog det mig att det fanns ett stort hål i min allmänbildning. Jag har nämligen vandrat på jordens yta i över femtio år, men aldrig kokat ärtsoppa själv. Jag älskar ärtsoppa, tycker att den på burk är god men uppskattar hemlagad ärtsoppa ännu mer. Men jag har på något sätt trott att det är bökigt och omständligt att koka soppa på torkade ärter. Jag kunde inte haft mera fel! Visst, soppan kräver blötläggning och lång koktid, men du behöver bevars inte stå bredvid kastrullen under hela tillagningen för att se ärterna blötas och soppan kokas. Nej, det blir en massa tid över till att pilla navelludd eller läsa en god bok till exempel.
Sagt och gjort. Denna punkt på min ämbarlista skulle bockas av. Ärter och morötter och sidfläsk inhandlades sålunda och ärterna lades i blöt. Följande dag fyllde jag på med vatten, hackad lök, morötter och sidfläsk och lät koka i ett par timmar. Fatta hur enkelt det är att koka ärtsoppa! Sedan pimpade jag med lite rökt skinka, senap, salt och mejram och den var ju hur god som helst.
Jag bjöd in några modiga matgäster för att delta i det unika gastronomiska tillfället så jag kände mej tvungen att steka plättar till efterrätt. (Det blir ungefär 100 plättar av en smet på 1½ liter mjölk. Och det tar ganska länge att steka.) Sämre söndagslunch kunde man ha haft!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar