Fisksoppan

Och på publikens begäran kommer här receptet på gårdagens fisksoppa, fritt modifierat på ett recept ur boken "Vilken soppa" av Caroline Hofberg:

Fisksoppa med tomat och saffran för 20 personer (= 10 liters kastrull)
2 gula lökar
3 fänkålsstånd
olivolja
2 paket saffran (à 0,5 g)
2 burkar tomatkross (à 500 g)
5 dl torrt vitt vin
3 liter fiskbuljong
2 tsk strösocker
pomeransskal, salt, paprika, vitpeppar
2 kg potatis
1 stor purjolök
5 morötter
2 kg lax
600 g skalade räkor
2 dl finhackad dill

Hacka lök och fänkål och fräs i olivolja utan att de tar färg. Tillsätt saffran, tomat, vin, buljong, socker, pomeransskal och låt koka i 20 minuter under lock. Passa samtidigt på att hälla upp ett glas vin åt dej själv!
Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar, lägg i soppan och låt koka nästan mjuk. Smaka och lägg i mera kryddor - det behövs säkert. Späd samtidigt på med mera fiskbuljong eller vatten.
Skölj och strimla purjolöken och lägg i soppan. Skär fisken i kuber och lägg i soppan och sjud 5 minuter. Strax innan serveringen ska räkorna vändas försiktigt ner i soppan och dillen strös över.
Servera med en klick creme fraiche eller smetana och ät maltlimpa eller nybakta semlor till.


På Alko i Ekenäs rekommenderades en Pinot Blanc från Alsace till, och hör och häpna, det passade alldeles utmärkt.


Bon appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bättre sent än aldrig

Sist på bollen. Sent ska syndaren vakna. Var sak har sin tid. Jaja, nu har också jag äntligen tagit mig en tur på det nya, världskända konst...