Urbs Aeterna I

Endel tycker att det är vansinnigt tråkigt att titta på foton från andras resor och höra reseskildringar. Om du hör till dom, är det läge att sluta läsa nu. För nu tänker jag utnyttja detta forum till att ge er några ögonblicksvyer från min och yngste sonens resa till den eviga staden Rom.

De slitna kullerstenarna i en stad som grundades år 753 f.Kr. andas onekligen historiens vingslag. Visst sveper vesporna fram i vild fart på gatorna och visst klapprar de chica italienskornas fram på vansinnigt höga klackar i moderna shoppingpalats. Men om man tar sig tid att slå sig ner på en stenbänk nära den porlande fontänen på Piazza Navona eller på en omkullfallen pelare inne på Colosseum och sluter ögonen för en sekund, så är det inte svårt att frammana bilder av togaklädda romare med skarpa profiler och vinfyllda amforor i armarna som strosar fram i sina sandaler på gatorna i staden.
Palatinen som omges av mäktiga cypresser, det tjocka vattnet som stilla flyter fram i Tibern, de slitna kullerstenarna, det härliga rödvinet, handviftningar och busvisslingar i folksamlingarna, mustigt bröd som bakats i vedugn, klassiska romerska siffror som samsas med modernare ristningar i gedigna stenväggar... vilka härliga intryck man hinner samla på sig under ett förlängt veckoslut och en sådan dos historia man får på köpet.
Fler intryck och bilder på kommande...

En av världens mest kända husfasader.

Till och med duvorna kuttrade romerskt stolt.

Palatinen, en av de berömda sju kullarna.

Sonen välte i misstag en pelare och försökte rädda situationen...

Tibern flyter stilla fram förbi Castel Sant'Angelo.

2 kommentarer:

  1. Det var säkert en helt underbar resa ?

    SvaraRadera
  2. Visst var det en fin resa. Vi njöt verkligen och hade så mycket roligt!

    SvaraRadera

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...