Tolerans för intolerans

Har du läst I dag -kolumnen i dagens Husis av Thomas Zilliacus? På sidan 15? Inte? Men plocka fram tidningen nu och läs den, det tar bara ett par minuter, så kommer du tillbaka sen.

För sidu, det är just sådär som jag tycker också. Vad bra det är för vårt väldigt inåtvärmande (kan man översätta sisäänlämpiävä så?) Finland att öppna dörrarna för människor från andra kulturer och regioner, så att våra barn redan tidigt får en förståelse för andra sedvänjor och traditioner, och så att vi vänjer oss att leva sida vid sida med människor som kanske har ett annorlunda tänkesätt än vi.

Men det får inte ske på bekostnad av vår egen kultur. Den måste vi hålla kvar, och den ska berika invandrarnas liv på samma sätt som deras kultur bidrar till vår. Vi ska inte sluta sjunga Härlig är jorden på julfesten, vi ska fortfarande fira Lucia, äta sill och nypotatis och vi ska alltjämt fira vår självständighetsdag så där finskt stillsamt och värdigt.
Om du flyttar till ett främmande land, då ska du ta med dej dina traditioner och fortsätta att upprätthålla dem i mån av möjlighet. Men du ska också helhjärtat kasta dig in i kulturen i ditt nya land för att lära dig förstå det och dess invånare.

Observera att det här inte är Maassa maan tavalla à la Timo Soini. Det här är respekt och förståelse för allas sätt att leva.
Hurja bra kolumn!

1 kommentar:

  1. Jodå, vi läste den! Ossi brukar högläsa Husis för mig när jag kommer hem från jobbet (=hårt heltidsarbetande kvinna). Och, sidu, den kolumnen läste han extra noga och extra högt...vi instämmer med dej.

    SvaraRadera

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...