Tack mina vänner för en fin kulturupplevelse!

Skarpsynta FB-vänner kunde konstatera att Maken och jag gick på opera igår. Lika så bra att erkänna direkt - vi är inga stora operavänner, men tillbringade trots allt en njutbar kväll i sällskap av ett färgrannt spektakel på nationaloperans scen. Upplevelsen i sig borde alla pröva på en gång i livet. Byggnaden - ljus, rymlig och simplistisk, personalen - vänlig, effektiv och tillräcklig (inga köer!), de färgranna dräkterna, den vackra scenografin, orkestern... Minglande med ett glas vittvin i foajén kände vi oss lite lyxiga sådär en vanlig tisdagkväll.

Sedan började vi fundera på operan som institution. Visste ni att nationaloperan firar 100 års jubileum i år? Inhemska operan (senare Finska Operan) grundades 1911. Finlands Nationalopera fick sitt nuvarande namn 1956. Och 1993 invigdes operahuset i Helsingfors. Operan har nästan 300 000 besökare per år på någon av de 300 föreställningarna. I stora salen finns 1350 platser, så alla ryms nog.

Men mest imponerande är nog personalen som består av 544 personer, allt från orkestermusiker, korister, solister, balettdansare, personer i andra konstnärliga uppgifter, i tekniska uppgifter och verkstäder samt 64 personer inom förvaltningen. Och dessa är de fast anställda. Därutöver sysselsätter operan nästan 1000 tillfälliga personer om året.

Operan har över 50 miljoner € i verksamhetskostnader per år. Och kalaset betalas av dej och mej! Nåja, egentligen inte så mycket av mig faktiskt, för jag brukar inte lotta. Men du som lottar ska veta att 70% av operans finansiering kommer från statliga tippningsmedel. Helsingforsregionens kommuner bidrar med 10% och bara 20% kommer från själva biljettintäkterna. Internationellt sätt har vi väldigt förmånliga biljettpriser, så jag tackar alla ivriga tippare för understödet!

Hanna Glavari och greve Danilo fick varandra, brast ut i duett och sjöng Läppar tiger. Inga överraskningar alltså. Ridån gick ner och kvällen var slut. Så stort tack till er alla som lottar regelbundet! Fortsätt med det!

PS. Operachefen heter Mikko Frank. Men det kanske du visste!

1 kommentar:

  1. Och förresten ska vi tacka speciellt syster och svåger för denhär upplevelsen. Biljetterna var nämligen en julklapp från dem. Äras dem som äras bör! Thanks guys!

    SvaraRadera

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...