Hur och när ska man äta memma

Pass på gott folk, för nu ska jag berätta för er hur man ska äta memma. Jaja, påsken är förbi, men det kommer ju en påsk i nästa år också, eller hur. 

1. Fall inte för frestelsen att inleda memmasäsongen strax efter nyår, då de första memmakartongerna dyker upp i närbutiken. Memma ska faktist bara ätas under de fyra påskdagarna. Inte före, och inte gärna efter heller, om inte du har köpt för mycket memma och behöver äta slut på den också efter påskannandag. 

2. Memma ska ätas ur en fin efterrättsskål. Välj en liten skål, så frestas du inte att lägga upp en för stor portion. Memma är som bekant mycket mäktigt, och det är lätt hänt att man inte orkar med allt man glupskt skopat upp i en stor skål. 

3. Lägg upp en nätt portion, och börja med att strö över lite socker. Det är viktigt för sötman men också för konsistensens skull, det ska knastra lite då man äter memma. 

4. Häll sedan på gräddmjölk i lämplig mängd. Bara grädde blir för fett, bara mjölk blir för tunt, men en del grädde och en del mjölk blir perfekt. Allra bäst blir det om du blandar gräddmjölken först i en gräddsnäcka. Ja, inte för smak utan för utseende.  

5. Ät. Njut. Och skölj skål och sked noggrannt innan du lägger in dem i diskmaskinen, memma har en otrevlig vana att sprida sig och klistra fast på alla kärl i maskinen. 

Socker och grädde, tänker du nu förskräckt. Och memma är ju i sig inte en lätt rätt. Men se det spelar inte så stor roll om du äter memma endast under påskhelgen. Ät den sista memman i dag, och så håller vi paus till nästa påsk. 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...