Amsterdam

Nu har jag äntligen hunnit se över de några hundra fotona vi knäppte under Amsterdam-veckoslutet. Och det är förstås dags för obligatorisk reseberättelse. Skippa den om du har noll intresse för att följa med hur andra reser...
Amsterdam levererade. Tänk cyklar, kanaler, tulpaner. Tänk syndigt. Tänk husbåtar och van Gogh. Precis det du föreställt dig. Inga överraskningar, men inte i negativ bemärkelse. Amsterdam är som du tänkte dig. Bara lite bättre.
Cyklar, cyklar och cyklar. Men kolla gärna in den parkerade bilen längs kanalkanten. Vi såg bilar som parkerats ännu närmare kanten och undrade mycket hur föraren hade tagit sig in och ut i bilen?

På Albert Cuyp-gatumarknaden fanns allt till salu. Ja, kanske inte bilar. Eller slavar. Men allt annat. Och på kvällarna, efter att fiskhandlarna och de andra försäljarna hade plockat ihop sitt pick och pack kom renhållningspatrullen i form av en liten flock hägrar som festade på fiskrester och annat gott. Hägrar, svanar, sothönor och andra sjöfåglar fanns det gott om. Men inget måsproblem vad vi kunde märka.  


Möbelshopping? Nej, man kan faktiskt njuta av konst utomhus också! 

Man behöver inte gå törstig i Amsterdam. Men observera att du inte ska besöka en coffee shop för att dricka kaffe.  
Mina fransktalande vänner märker säkert att det här caféet ligger i Red Light District...
Efter rundtur och upplevelser på Heineken-bryggeriet belönas man med gratis öl. Barinredningen går förstås i grönt.
Vädret var på vår sida. Oktobersolen värmde och lockade till att vandra längs kanalerna, att ta ett glas vin eller en kaffe på något av de många caféerna, att njuta i parkerna och på marknaderna. Tyvärr lockade det inte till att besöka något av de många muséerna som finns i staden. Dom får vi ta oss an nästa gång, då det regnar. 

Blomstermarknaden sträckte ut sig längs Singelgracht och är helt överväldigande med sitt utbud. Några kilo tulpanlökar väntar nu hemma i förrådet på utplantering.
För den som inte känner för att köpa ett startpaket för hemmaodling, finns färdig vara att köpa. Detta gällde både tulpaner och annat... 

I bakgrunden skymtar Rijksmuseum där Rembrandts Nattvakt hänger. I parken jumppades det och spelades fotboll i morgonsolen. 
Till och med en väderkvarn lyckades vi bonga. Mer intressant var dock mikrobryggeriet som finns i byggnaden bredvid. Där testade vi olika ölsorter. 

Här syns Amsterdams bästaste sevärdhet - Ettan som bor och studerar i Amsterdam under hösten.
Efter en god indonesisk födelsedagsmiddag smider han nu planer för kvällen. Planerna inbegrep givetvis inte mossiga föräldrar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...