Fisksoppa med tomat och saffran för 20 personer (= 10 liters kastrull)
2 gula lökar
3 fänkålsstånd
olivolja
2 paket saffran (à 0,5 g)
2 burkar tomatkross (à 500 g)
5 dl torrt vitt vin
3 liter fiskbuljong
2 tsk strösocker
pomeransskal, salt, paprika, vitpeppar
2 kg potatis
1 stor purjolök
5 morötter
2 kg lax
600 g skalade räkor
2 dl finhackad dill
Hacka lök och fänkål och fräs i olivolja utan att de tar färg. Tillsätt saffran, tomat, vin, buljong, socker, pomeransskal och låt koka i 20 minuter under lock. Passa samtidigt på att hälla upp ett glas vin åt dej själv!
Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar, lägg i soppan och låt koka nästan mjuk. Smaka och lägg i mera kryddor - det behövs säkert. Späd samtidigt på med mera fiskbuljong eller vatten.
Skölj och strimla purjolöken och lägg i soppan. Skär fisken i kuber och lägg i soppan och sjud 5 minuter. Strax innan serveringen ska räkorna vändas försiktigt ner i soppan och dillen strös över.
Servera med en klick creme fraiche eller smetana och ät maltlimpa eller nybakta semlor till.
På Alko i Ekenäs rekommenderades en Pinot Blanc från Alsace till, och hör och häpna, det passade alldeles utmärkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar