Resan är målet - del 4

Obönhörligen närmar sig vår resa sitt slut. Det är torsdag idag och på söndag kväll ska bobilen returneras, snygg och städad. Vi har därför, enligt plan, tagit oss upp till den nordligaste ändan av Europa och sedan vänt neråt. 
Nordkapp är en upplevelse, speciellt vägen dit. Chauffören, bobilen och kartläsaren pressades till sitt yttersta då vi slingrade oss uppåt till platån, förbi branta stup, höga backar och en galen motkommande trafik. Vädret var soligt och varmt. Olidligt varmt. Men vi beundrade utsikten från alla håll, fotade den obligatoriska globen och åt en utsökt bacon-svamppasta tillredd på gaslåga av yours truly. 

Hemresan går neråt genom Norge, Finland, Sverige och Finland igen. Naturupplevelserna är härliga. I Alta drack vi vårt morgonkaffe i strålande solsken, njöt av den nästan spegelblanka Altafjorden där ett par delfiner simmade omkring. I Nordmannset promenerade en liten renflock glatt omkring bland bilarna. Vädret är omväxlande, vi har haft god tur,  men idag har vi kurat i regnet i Haparanda och Torneå. Efter regn kommer solsken, hoppas vi, och tar sikte på insjö-Finland i morgon. 

Nordkapp! Europas nordligaste punkt på fastlandet. 

Kvällspromenad på rastplatsen. Underbar utsikt över Porsangerfjord.

Den här natten, nånstans nedanför Kautokeino, sov vi vid stranden av Muonio älv, med utsikt över Sverige på andra stranden. I sällskap av några fiskare, två danska motorcyklister och 123456789 myggor. 

Jo, vi hoppade fram och tillbaks mellan Sverige och Finland så många gånger under dagen att klockorna och telefonoperatörerna slutade bry sig, och vi började få symptom på jetlag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...