Resan är målet - allt vad vi har lärt oss

4500 km är en lång väg att sitta i bil. Man funderar på ruttval, beundrar vyerna, spanar efter renar och tänker på lunch eller middag. Det är också väldigt lärorikt, speciellt om man utnyttjar Google och genast kollar upp sådant man stöter på. Bland annat det här lärde vi oss under resan:

Dag 1: Caravanare hälsar alltid på varandra. 

Dag 2: Söderfjärden är en slätt med en diameter på ca 6 km i Sundom, Solf och Munsmo. Söderfjärden uppkom vid ett meteoritnedslag för över 520 miljoner år sedan och har en ännu välbevarad kraterrundel. Den är en av de bäst bevarade meteoritkratrarna i världen. Tänk det!

Dag 3: Is i rosévinet i Norge kan betyda både en isbit eller lite glass i vinglaset.

Dag 4: I norra Norge är torskfisket stort. En stor del av fångsten torkas naturligt av sol och vind på torkställningar och blir torrfisk eller torkad fisk. Torrfisken hänger på tork under februari till maj. I juli är torkställningarna fulla av torkade torskhuvuden. Huvudena exporteras till Afrika, där de anses vara en delikatess. Gott luktade de inte. 


Dag 5: I
Tromsö finns världens nordligaste 18-hålsgolfbana.  


Dag 6: Sandnessundbrua i Tromsö är 1220 meter lång och väldigt blåsig. Här var jag extra glad för min elcykel. Maken var mest väldigt andfådd. 


Dag 7: Torsktunga är en norsk delikatess som egentligen inte är själva tungan, utan musklerna som sitter under tungan. Köttet är fast och något mjukare än kinden. Den serveras ofta panerad, med potatis och remouladsås. Ei jatkoon. 

Dag 8: Under 1970-talet stod Alta i centrum för en långvarig strid mellan naturvårdsvänner och samer på ena sidan och norska regeringen på andra. Bråket kulminerade i januari 1981 i Norges största polisaktion sedan andra världskriget, då 600 poliser sattes in för att avhysa fastkedjade demonstranter i en civil olydnadsaktion i närheten av Alta kraftverksdamm

Dag 9: Nordkapptunneln är sjätte längst av 37 undersjöiska tunnlar i Norge. Den är 6875 m lång och går 212 meter under havet. Tunneln som öppnades för trafik 1999 har en stigning på 10%. 

Dag 10: Nordkapp är Europas nordligaste punkt dit du kan åka med bil. Bra bromsar är viktigt, för här slutar kontinenten med en 307 meter brant klippa som slutar tvärt ner i Ishavet. 

Dag 11: I Haparanda finns världens nordligaste IKEA-varuhus

Dag 12: Toripolliisi är en bronsstaty som står på salutorget i Uleåborg. Statyn av Kaarlo Mikkonen avtäcktes år 1987.


Dag 13: Limingan lakeus är ett enhetligt slättområde på 25000 hektar i norra Österbotten med en futtig höjdskillnad på under 5 meter och nästan inga träd. Slätten är till största delen uppodlad. 

Dag 14: Den första operafestivalen i Nyslott gick av stapeln 1912. Idag håller festivalen på en månad och besöks av 70000 gäster



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...