Om att söka jobb

Valkampanjen rasar som värst dessa veckor. Vart du än vänder dig möts du av kandidater med breda leenden och käcka motton. Som kandidat ska du synas på foton som signalerar pålitlighet, framåtanda, samarbetsvilja och självständighet, envishet och flexibilitet, skicklighet, folklighet, humor och allvar, kunnighet och mycket annat. Dessutom ska du gilla hundar, springa maraton, laga mat som en riktig kock, läsa böcker och gärna kunna sjunga också. Du ska synas under dygnets alla vakna timmar på pensionärsföreningsmöten, arbetsplatser, valdebatter, skolor, seminarier, luncher och förstås torg. Du ska pussa bebisar, skaka miljontals händer och lyssna intresserat på alla lallande byfånar som vill tala allvar med just dig om världens viktigaste ärende, dvs. hjortbeståndet, taxiproblemen eller en ny hundpark i centrum av Ekenäs. Och under resten av dygnets timmar då du möjligen njuter av några timmars orolig sömn matas du till väljarna från sociala medier, lyktstolpar och tidningar. Du ska uppdatera din webbsida, skriva långa och initierade inlägg om viktiga saker, du ska bjuda på dig själv i filmsnuttar på Facebook, dansa på TikTok och instagramma selfies från välbesökta valtillställningar. Glöm inte hunden!

Och allt det här för att få ett jobb som du (förhoppningsvis) brinner för. Tänk om all rekrytering skulle gå till på det viset? Hälsovårdare behöver visa upp sina traktorförartalanger, skolköksorna håller valtal för elevkåren, postutdelare förväntas stå på torget och prata väder och vind med kreti och pleti,  bokförare ska kunna backa med släpvagn och göra mål mot ett gäng fotbollsknattar, och stuvarna tävlar om att posta selfies på some. 

Nu är det en vecka kvar till valdagen och jobbet bara intensifieras och det börjar vara omöjligt att ducka för kandidatreklam. Möjligen går det om man bosätter sig i en grotta de närmaste dagarna? Men antagligen är det någon ivrig dörrknackare som hittar dig där också, för det är ju en ny metod som har letat sig hit från kontinenten och Sverige. Kandidaterna själva tycks ha 25 timmar i dygnet att använda, kampanjfolket lägger i en ny växel och spikar upp ännu mera valplakat, delar inlägg på sociala medier och kokar kaffe till torgstånden. 

Jag önskar alla kandidater lycka till och krafter att orka de sista dagarna. Nu är det upp till oss väljare att välja klokt. Fall inte för det påklistrade och mest prutthurtiga, försök hitta kandidaten bakom alla jippon. Själv funderar jag på att lalla omkring på torget på lördag och debattera skarvbeståndet eller en ny busslinje i Ormnäs. Dricka lite kaffe och samla pins och pennor. Eller så inte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...