Visste du det här?

Bali i Indonesien har blivit ett attraktivt resmål både för vanliga turister och kanske speciellt backpackande ungdomar. Du har kanske varit där? Eller så känner du garanterat någon som har besökt Bali. Nån gång skulle det vara fint att åka dit, tänker jag. Kanske på deras nyårsdag? 

Jag råkade snava över en artikel om den balinesiska tystnadsdagen Nyepi, som i år inföll 22 mars. Nyepi är en hinduisk helgdag som främst firas på Bali som en dag med tystnad, fasta och meditation. Hela Nyepi är reserverad för självreflektion. Alla störande element begränsas, el ska inte användas, lampljuset ska vara dämpat, inget arbetande, ingen underhållning eller nöje, inget resande. Och för endel gäller dessutom varken prat eller mat. Balis vanligtvis livliga gator och vägar är tomma, det hörs lite eller inget buller från TV- och radioapparater, internet är begränsat och också aktiviteten i hemmen minskar. De enda människor som syns utomhus är Pecalang, traditionella säkerhetsmän som patrullerar på gatorna för att säkerställa att förbuden följs.

Också icke-hinduer och turister omfattas av begränsningarna. De får göra som de vill hemma eller på sina hotell, men får inte gå till stranden eller ut på stan. Den enda flygplatsen i Bali är stängd hela dagen. De enda undantagen som beviljas är för utryckningsfordon som reagerar på livshotande tillstånd och kvinnor som ska föda. Tur ändå att det finns lite flexibilitet...

En dag med absolut tystnad låter intressant. Fullständig och total stillhet. Inget stoj, inget stök, bara lugn och ro. Det kunde vara något att ta efter?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...