Lästips av den lite ruggigare sorten

 Vi läser om att Donald Trump har bråttom att utnämna en ny domare till Högsta domstolen och förväntas nu nominera en ultrakonservativ och hängivet katolsk kvinna till posten. Inget Trump tar sig för förvånar längre, och man kanske inte kunde bry sig mindre om just den här utnämningen ifall man inte precis har läst Tara Westovers memoarer Educated. Boken om hennes uppväxt i en strikt fundamentalistisk mormonfamilj blev omedelbart en bästsäljare och återfinns bland annat på Barack Obamas och Bill Gates läslista. Boken som berättar om hur hon trots sin mycket speciella uppväxt lyckades utbilda sig, doktorera och bli författare har fått flera litteraturpris. 

För oss i trygga fågelboet Finland är berättelsen en ganska chockerande historia och en utmärkt påminnelse om att alla inte har förmånen att växa upp som medel-Svensson. Det är svårt, nästan omöjligt, att bryta traditioner och mönster till och med då liv, dina egna barns liv och välmående, står på spel. Också för välutbildade, unga akademiker i viktiga positioner, som till exempel högsta domstolen i USA, tänker jag. 

"It’s strange how you give the people you love so much power over you.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...