Reality teve

Då vi knäpper på TV:n om kvällarna är det till största delen olika former av reality-TV som erbjuds tittarna. (Förutom den eländiga serien Simpsons som alltid visas på minst ett par olika kanaler).

Det är vackra eller fula eller tjocka eller lessna "taviksia", alltså vanliga människor, också barn, som visar upp sig. Människor som är duktiga på att baka, bygga, sy eller sjunga. Eller inte så duktiga, men som gärna bjuder på sig själva i vilket ämne som helst, bara de får synas i TV. Deras ekonomi ska nagelfaras, deras hus säljas eller så ska de genomgå en totalförändring som inkluderar bröstförstoring och tandställning. De söker partners, dejtar och gifter sig. Och går i parterapi.

Det är kändisar. Mer eller mindre kända kändisar som tävlar i frågesport, matlagning, travsport, dans eller något annat mer eller mindre underhållande. De åker jorden runt eller sjunger eller träffar gamla klasskompisar eller bantar eller renoverar hus. Mest för att de behöver synas på TV.

Och så till slut är det mästare. Mästare som tävlar mot andra mästare i sina egna genrer. Mästerkockar filear fisk, styckar grisar och öppnar ostron och lagar den ena gourmeträtten efter den andra. Avdankade idrottsföredettingar ligger vid poolen och dricker vin och gör upp om mästartiteln i sannolika och osannolika styrketävlingar. Artister och sångare äter och dricker och sjunger för varandra med tårfyllda ögon i klubben för inbördes beundran. 

Men det finns fortfarande en massa människotyper som ännu inte har kommit till tals. Jag har en massa förslag på ytterligare format. Mästarstädarnas kamp. Hela Finlands skogshuggare bakar. Bokförarnas bokförare (utspelar sig naturligtvis på Bahamas, där de mest kreativa bokförarna tävlar i bokföringsfiffel). Rektorer söker fru. Arga VVS-teknikern besöker präster, dagvårdare, sjukskötare, stuvare och långtradarchaffisar och hjälper dem att dra nya vattenrör i sina hus. Masterpersonalchef goes Hell's kitchen där elaka personalchefer skriker och svär av hjärtans lust och inför nya direktiv och regler på sjabbiga arbetsplatser. Ensam IT-tekniker söker. Wild pensionärskids. Paradise library. Vilka möjligheter!

Ni fattar. Glöm Inspector Morse, Doc Martin, Rederiet, Teletubbies och de vanliga fiktiva serierna. Fram för mera reality!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...