Egoistisk eller ekologisk?

Det talas som aldrig förr om det ekologiska fotavtrycket. Om miljöpåverkan. Om att vi lever som om det inte fanns en morgondag. Testa på skoj – det finns en uppsjö olika test där du fyller i information om hur ofta du flyger/kör bil/äter kött/släcker lamporna/återvinner plast/handlar second hand. Resultaten visas för det mesta i olika enheter, men budskapet i alla tester är det samma – du lever över jordens tillgångar.

Japp, jag erkänner. Jag är också skyldig. Jag kör för mycket bil. Jag flyger. Jag äter kött. Jag har barn. Jag konsumerar. Det senaste testet visade att min konsumtion behöver 4,9 jordklot för att hållas igång. Det är nu meningen att jag ska bryta ihop av skuldkänslor, sälja bilarna, odla mina egna grönsaker och börja gå med ylletröja. Nope. Never gonna happen. Jag älskar att köra bil. Jag vill åka på semester ett par gånger per år. Jag gillar julskinka, medwurst och hamburgare. Och jag vägrar väva egna vadmalsbyxor.

Jag väljer att istället fokusera på det positiva. Jag gör faktiskt många saker bra också ska ni veta. Vi återvinner tidningar, kartong, glas, metall och batterier. (Sedan någon månad tillbaka också plast, men än så länge rätt så sporadiskt och mycket oengagerat.) Jag slänger sällan mat. (Ibland äter vi ganska konstiga reströror, men hittills har vi överlevt.) Vi har svalt hemma. (Maken skulle förvisso gärna hålla innetemperaturen över 20 grader, men vi ligger gärna på 19.) (Sedan eldar vi i vardagsrummet så att termometern visar 25.) Jag har med egen kasse till matbutiken, släcker lamporna då jag går ut, köper närodlat på torget då jag kan och hinner och printar dubbelsidigt på jobbet. 
Och framför allt så levde jag de första trettio nånting åren av mitt liv utan konsumtionshets! Vi steg upp för att byta kanal på teven ( det fanns i och för sig bara två kanaler, så särdeles mycket bytande var det inte fråga om). Jag gick till fots till skolan i lågstadiet och åkte buss i gymnasiet. Vi (jag menar mamma) var självförsörjande med potatis och grönsaker, vi hade höns och grisar i olika repriser. Vi köpte mjölk från granngården och sydde en hel del kläder själv (jag menar förstås mamma här också). Min första utlandsresa gjorde jag i tonåren och jag har aldrig varit i Thailand.
Jag tänker alltså att jag har gett mitt bidrag redan. Att jag sparade in ungefär 3,9 jordklot under sjuttiotalet och åttiotalet. Nu är det ungdomarna som får knappa in på konsumerandet. Jag fortsätter att vara en ekologisk egoist. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...