Jag vill leva i Europa, sjöng Arja

Jag tror inte riktigt luxemburgarna och de andra som bor där i central-Europa fattar hur centralt de bor. Vi som bor i utkanterna av Europa måste alltid göra en resa för att komma någonstans. Bor du till exempel i Trier eller Tintigny så sätter du dig i bilen eller på tåget och vips, på en timme eller två,  är du i Luxemburg eller i Liège. 

Det gjorde vi i alla fall. På söndagen satte vi oss i hyr-mercan och körde norrut för att känna på det luxemburgiska livet på landet. Från den pittoreska byn Esch-sur-Sûre drog vi västerut och körde en sväng via Martelange i Belgien. Sedan vände vi tillbaka till Luxemburg och styrde kosan söderut mot Moseldalen för att skåda miljoner och åter miljoner vinrankor i militäriskt raka rader. Vi stannade på lunch i Schengen och kände oss så europeiska som man bara kan göra just där. Vi följde Mosel söderut en bit in i Frankrike innan vi svängde österut tillbaka till Tyskland och Frankfurt.

Dekorationer på en vinstuga i Schengen.  

Moselvinerna börjar här.

Mot Luxemburg.
En sväng till Belgien.

Mosel i bakgrunden, på väg mot Frankrike. 

Dags att svänga hemåt.
Lite fosterlandskänsla mitt i europeiskheten.
Här på torget utanför Europa-muséet i Schengen vajar alla EU-länders flaggor i vinden.  


Lite växelpengar och plötsligt har du hela Europa i plånboken också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Omväxling är ansträngande

En hektisk men intressant vecka börjar närma sig sitt slut. Söndag i Zürich,  eller egentligen på ett hotell invid flygplatsen. Måndag på fi...