Nödutgångar och biblar

Jag reser inte så värst mycket, sådär lagom bara. I jobbet eller privat. Men i alla fall så mycket att jag har skapat mig en viss rutin på flygplatser och i flyg (läs mera här). Och så har jag skapat en egen strategi för hotellvistelser för att underlätta övernattandet. Här delar jag frikostigt med mej av några tips och reflektioner. 

Det lönar sig att be om ett rum som inte ligger på första våningen ut mot gatan. Det må vara en hur liten stad som helst, men du kan slå dig i backen på att det är livlig trafik utanför ditt fönster hela natten. Alltid är det inte möjligt, men ett rum på femte våningen är alltså alltid att föredra.

Låt oss också hoppas att ditt rum ligger längst bort i en korridor. Du kanske stönar där du släpar din väska i korridoren och viker runt tre hörn innan din egen dörr hägrar, men betänk att du får sova på betryggande avstånd från hissens plingande och sena godnattdiskussioner i korridoren. Och högst antagligen ligger ditt rum lämpligt bredvid en baktrappa/nödutgång - för det första du gör då du har kommit in i rummet är naturligtvis att kolla på den lilla tavlan på insidan av dörren var närmast nödutgång ligger.
Jag behöver väl inte påminna dig om att alltid sova med pyjamas. Annars kan det bli pinsamt ifall du råkar ut för en hastig utrymning...

Börja din vistelse med att öppna fönstret, för rummet är förmodligen alltför varmt. Du är en lyckost om det finns ett temperaturreglage som funkar. Annars får du reglera med fönstret. Men kolla noggrant utanför fönstret. Det finns ju för sjutton risk för att råttor, ormar eller fåglar börjar strömma in i ditt rum ifall fönstret är olämpligt placerat. Man kan aldrig vara säker...

Jag behöver inte bo på designhotell eller lyxhotell, det går bra med med ett standardrum på vilken som helst hotellkedja. Ett bra hotellrum har en bra säng och ett välplanerat badrum. Jag struntar i hur välfylld minibaren är, och det är inte viktigt att det finns strykjärn, hyllor, extra täcken, brevpapper och pennor, bibel i sängbordet eller chokladbit på huvudkudden. Sängen ska vara lagom hård, lagom bred och ha lämpliga kuddar. Rena sängkläder är givet. Det räcker.
Hotel 115 i Christchurch

Härlig tegelvägg på hotell Regatta i Hangö
Amaranten i Stockholm kan det här med kuddar.
Westerby Gård i Ingå. Smal säng, men en inredning som bjuder på det lilla extra. 
Men det är klart, visst är det hotellen med karaktär, de lite speciella rummen och inredningarna som man minns. Och om man för det mesta bor i standardrum med dussininredning så kan man väl ibland få njuta av det lilla extra. Det lilla extra behöver förresten inte alltid kosta mycket, det kan vara fråga om små detaljer som får en att känna sig extra hemma.
En arbetshörna med utsikt över Zürich-sjön är inte helt fel ifall du behöver jobba på rummet. 
Lilla Hotellet i Lund har det lilla extra. Fast inte särskilt bekväma sängar tyvärr.

Om man bor på ett hotell i Rom som drivs av nunnor, då får man somna tryggt under ett krucifix. 
I nästa avsnitt av hotellskolan diskuterar vi badrummet. Stay tuned. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Omväxling är ansträngande

En hektisk men intressant vecka börjar närma sig sitt slut. Söndag i Zürich,  eller egentligen på ett hotell invid flygplatsen. Måndag på fi...