Ge och ta

SEFE (Suomen Ekonomiliitto) håller på att fram en app som registrerar din arbetstid, speciellt utanför arbetet, läser jag i dagens Husis. Jamen så bra, nu får vi ännu bättre möjligheter att kräva orimliga övertidsersättninger och kompensationer och extra ledigheter utöver den vanliga lönen. Nu får vi ännu ett verktyg att försvåra det redan kämpiga läget på arbetsmarknaden och ytterligare klämma åt arbetsgivarna...
Missförstå mig inte, jag vet att det finns många där ute som jobbar på tok för mycket, antingen av egen fri vilja (!) eller därtill nödd och tvungen av blodsugande arbetsgivare. Som skulle må bra av att slå av lite på takten. Och det blir säkert en bra app för att uppmärksamma arbetstiden för just sådana som är i riskzonen att bli utbrända och slutkörda.

Men jag efterlyser som motvikt en app som registrerar all slötid som arbetsgivaren betalar för. En app som noterar alla långluncher och överlånga kaffepauser. Noterar alla samtal med barnen som har kommit hem från skolan och ringer för att fråga a) om de får ta en glass, b) om de får titta på TV, c) om de får gå till en kompis, d) om de kan bjuda hem en kompis eftersom de inte fick gå till kompisen i fråga, e) om de får ta en glass till, f) om de får bjuda hem en annan kompis eftersom den första inte fick komma på besök, g) vad det är för mat idag, h) om man istället kan köpa hem pizza och så vidare i all oändlighet. Noterar den tid du slösurfar på Facebook på telefonen, letar billiga södernresor på nätet, läser Iltalehtis rubriker eller kollar recept till veckoslutets middag. Noterar den där halvtimmen som går åt då du ringer Soneras kundtjänst för att beställa hem ett nytt Viihdepaketti. Och förstås den tid du sitter inne på kollegans rum och pratar strunt. 
Visst är också icke-arbetstiden viktigt. Visst är det bra med arbetsdagar då du faktiskt hinner gå på toaletten, äta lunch i matsalen med kollegerna, sitta vid kaffebordet på kaffepausen och interagera med den övriga arbetsmiljön. Och visst är det bra om du ibland kan uträtta ett privat ärende under kontorstid. Det bjuder din arbetsgivare gärna på. 

Så varför är det då så svårt att erbjuda samma tjänst tillbaka? Att skriva färdigt det där brådskande protokollet fast klockan just slog fyra. Att ringa ett jobbsamtal medan du sitter i bilen på väg hemåt. Att svara på ett par akuta e-postmeddelanden samtidigt som du ändå hänger på datorn på kvällen hemma. Att på söndag kvällen hemma i soffan i lugn och ro förbereda en presentation till måndagens möte. Att helt enkelt (om du har ett sådant arbete...) ordna ditt arbete på ett sätt som passar dig. Varför är man bara intresserad av att registrera den tid du ger till arbetsgivaren utanför arbetet och inte av vad du tar av arbetsgivaren under arbetstid? Fram för flexibilitet åt båda hållen. Ge och inte bara ta. 

2 kommentarer:

  1. Camilla Pökelmann7 september 2014 kl. 10:18

    Så sant, tror att bra ledarskap och meningsfullt arbete i en miljö där alla respekteras ger automatiskt flexibilitet..ifall arbetsmarknaden vore mer flexibel,lunde de som inte trivs i dina nuvarande uppgifter söka nya utmaningar, men nu sitter de kanske kvar emot sin vilja..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis. Det är egentligen bara sunt förnuft som krävs...

      Radera

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...