Kräftskivan

Det finns många höjdpunkter under en sommar. Mattvättning, sommarteater, släpärter, sommartorg... Och kräftskivor! Det är alltid roligt att gå på fest och att själv ställa igång kalas, och kräftskivor hör till de allra roligaste festligheterna. 

Samla ett gäng, lägg snapsen på kylning, skaffa en hoper kräftor och så är det bara att köra igång. Kanske du kräftar själv (det har jag aldrig gjort), kanske du köper frysta kräftor eller så satsar du lite fler euro och köper inhemska kräftor kokta hos M-Janne. Om du kör med frysta kinesiska så kan du lätt piffa upp dom med en egen kräftlag. De blir nästan som nykokta. 

Kräftlag till 1 kg kräftor
½ dl grovt salt
1 tsk strösocker
2½ dl vatten
1 dl mörkt öl
Rejält med krondill
Koka upp lagen, låt svalna, häll över de tinade kräftorna och låt stå några timmar.
Lägg sedan upp kräftorna snyggt på ett stort fat och garnera med krondill. Enkla tillbehör duger bra, bröd att rosta, smör (jo, riktigt smör!), en skål med finklippt dill och en rejäl bit Västerbotten ost (endel föredrar kumminost men den gillar inte jag). Investera i ordentliga kräftknivar men duka gärna med papperstallrikar, det är stökigt att äta kräftor. Glöm inte servetter, massor av servetter! 
Bilden lånad.
För att citera Albert Engströms valaffisch från alkoholomröstningen i Sverige 1922: Kräftor kräva dessa drycker: valfri snaps, välkyld och öl, välkyld. Många dricker gärna vittvin till kräftorna, men pröva på öl, det passar utmärkt till. 
Sedan sitter man där och sörplar och suger och bryter och knipsar och grälar om kräftorna med de största klorna. Kräftskalen flyger omkring och dillen doftar. Man bygger fina rostbrödssmörgåsar och sjunger och har sig. I timmar.  




Sedan plockas den sista kräftklon från fatet och snapsglaset töms. Då är det bra att ha en citronklyfta att gnida in i händerna för att effektivt ta bort kräftdoften. På fina kräftskivor har du säkert en egen skål med vatten och citron vid din plats. Eller så bjuder du på savetter. Samla ihop kräftskalen, papperstallrikarna, servetterna och knyt ordentligt ihop soppåsen. Annars är det inte skojigt följande dag.
Det är bra att bjuda nånting smått men mättande att äta efter kräftorna också. Kräftorna fyller inte magen så bra. Kanske en soppa, en paj eller en annan lätt kvällsbit. Och en god efterrätt till kaffet, förstås.  
Nu har skymningen redan lagt sig. Myggorna har kommit och det är dags att söka fram en tröja eller dra en sjal över axlarna. Diskussionens vågor går höga och världen förbättras många gånger om. Sommaren visar sig från sin bästa sida. En perfekt kväll!

Kräfta, kräfta prydd med dill
och en immig sup därtill,
bröd och smör och ost och sill
och så några supar till.
Kräfta, kräfta prydd med dill
nu vi fått allt vad vi vill.

mel. Blinka lilla stjärna där

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...