REKO rekognocering

I onsdags testade jag på REKO-utdelning i Ekenäs. REKO (rejäl konsument) är ett nytt fiffigt sätt för lokala producenter att sälja sina varor direkt till lokala konsumenter utan mellanhänder. Då jag säger fiffigt menar jag egentligen ett rätt så krångligt och omständligt sätt att handla lokalt. 

Jo, visst fungerar det att beställa sina varor ett par dagar innan via Facebook och sedan åka till utdelningsstället ett visst klockslag för upplockning av flera olika producenter på en och samma gång. Istället för att själv åka runt från Mörby till Hangö till Tenala och riskera att försäljningspunkten inte är öppen, produkterna är slut eller att det inte ens finns möjlighet att köpa direkt. Men särskilt smidigt är det inte. Och en vanlig hederlig torgdag slår REKO med hästlängder. På torget får du strosa runt i lugn och ro, låta dig inspireras av utbudet, få smakprov, göra impulsköp och småprata både med bekanta och torghandlare i stressfri atmosfär. Till REKO kommer du med andan i halsen för att inte missa halvtimmesgluggen då utdelningen pågår, och är orolig för att du säkert kom ihåg att plocka upp alla de varor du beställde, och märker att du också skulle ha behövt en gurka och en flaska saft som du inte hade beställt i förväg och som du nu får åka till butiken och köpa. Nä, REKO känns vid första anblicken tyvärr lite för bundet och osmidigt för min smak. Jag ska ge den en chans till endera veckan, då kalendern tillåter, men lovar ingenting. 

Här är veckans REKO-shopping, bl.a. 4 kg II klass tomater från Holmqvists trädgård som blev till en alldeles utsökt tomatsoppa:



4 msk smör
1 gul lök och en knippe sommarlök
1 chili
2 kg tomater
2 dl vatten
2 dl vispgrädde (eller mjölk)
4 tärningar grönsaksbuljong
svartpeppar och salt

Hacka löken och fräs den mjuk i smöret. Skär tomaterna och chilin i bitar och lägg i kastrullen med vattnet och buljongtärningarna. Låt koka under lock i minst 20 minuter tills tomaterna är mjuka. Mosa tomaterna med en potatisstöt och mixa till slut soppan så slät du önskar den. 
Smaka av med salt och peppar och rör sist ner grädden. Servera med en klick creme fraiche, lite baconchips och ett gott bröd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...