Kakan som alltid gör succé

För en tid sedan bjöd jag våra gäster på tryffelkaka. En lättlagad och festlig kaka som smakar himmelskt även om man misslyckas lite i tillagandet. Receptet har jag fått för länge sedan av en vän som inte längre finns bland oss. Hon var jätteduktig på att baka och delade frikostigt med sig av sina recept också.


Mörk tryffelkaka à la Jenny

Botten:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
2 ägg
2 dl vetemjöl

Tryffel:
1½ dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad

Servering:
färska frukter och bär efter tillgång
citronmeliss eller mynta
florsocker att pudra över

Smörja och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och ta sedan bort kastrullen från plattan. Rör ner sockret, kakaon, vaniljsockret och saltet. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet. Bred ut smeten i formen. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter, kakan SKA vara lös i mitten. 
(Det är här det kan gå fel, om kakan blir genomgräddad blir den tyvärr rätt så kraftig och hård. Gott smakar den trots det, men våga lita på att ta ut den hellre lite för tidigt än för sent. Då blir den perfekt.) 

Koka under tiden upp grädden och smöret i en kastrull och ta sedan kastrullen från plattan. Hacka chokladen, rör ner den i gräddsmöret och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca en timme innan den breds över kakan. 

Låt kakan stå kallt minst en timme före servering. Den kan tillagas upp till 4 dagar före servering. Förvara i kylen.

Skär tryffelkakan i smala (eller breda) tårtbitar. Lägg upp på stora tallrikar med bär, frukt och några örtblad. Pudra över florsocker och servera.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...