Det Heliga Landet III

Israelveckan innehöll faktiskt mer än sol, bad och Petrautfärd. Ett besök i det Heliga Landet kräver naturligtvis också en visit till Jerusalem. Staden är visserligen värd mer än ett kort dagsgästspel, men nånstans måste man börja...
Trots oroliga meddelanden från hemmafronten om upptrappning i striderna mellan israeler och Hamas, ansåg vår guide att ett besök i Jerusalem inte innebär någon som helst risktagning. Varpå vi startade norrut strax efter sex på tisdagmorgonen, ackompanjerade av en härlig soluppgång över Negevöknen.
Vägen slingrade förbi mäktiga berg, dammiga gränsvägar och lummiga, gröna kibbutzar. Vårt första stopp var södra delen av Döda Havet, alldeles i närheten av Sodom, efter de stora saltbassängerna. Dags för morgondopp!
Med stränga order om att inte svälja ens en droppe av det giftigt saltiga vattnet flöt vi omkring  och njöt.
Nu förstår vi också bättre hur Jesus klarade konststycket att gå på vattnet...

Efter frukosten och det avkopplande doppet åkte vi vidare mot Jerusalem och första stoppet, Getsemane trädgård.

Ny forskning visar att olivträd kan bli extremt gamla. Träden i Getsemane är troligen inte från Jesu tid, men nog 1500-1700 år gamla. 
Läs noggrannt förbudsskylten innan du går in i Church of All Nations inne i trädgården.
Lägg speciellt märke till den andra bilden på rad två... 

Vi jagade vidare för att hinna med så många landmärken i den gamla stadsdelen som möjligt. På utsiktsplatsen tog vi ut koordinaterna i Gamla Stan och siktade sedan in oss på Zion Gate och en vandring innanför stadsmurarna genom den armeniska, den arabiska, den judiska och den kristna delen. Man kan ta sig in innanför murarna via sju portar. Den åttonde porten är igenmurad sedan många hundra år och kommer att falla den dagen Jesus återvänder till jorden.
I bakgrunden syns Klippmoskéns gyllene kupol.
Vid säkerhetskontrollen in till Klagomuren hände dagens mest spännande incident då vi råkade ut för ett raketalarm. Men inget farligt hände.
 Männens del av muren är betydligt större än den lilla bit till höger som är avdelad för kvinnorna. 

Vi styrkte oss med lunch på en arabisk restaurang innan vandringen fortsatte inne i basarerna längs en bit av vad som ungefär räknas motsvara den ursprungliga Via Dolorosa. Vandringen utmynnade vid Golgata och Den Heliga Gravens kyrka. Inne i kyrkan böljade den fyramannabreda kön in till graven flera varv runt kyrkorummet, och vi beslöt att inte köa för att konstatera det oundvikliga: att graven ÄR tom. 

Mörkret höll redan på att falla då vi gick ut från gamla stan genom Jaffa-porten. 

Dagen avslutades med en nästan fyra timmar lång returfärd genom ett mörkt Israel. Turen till Jerusalem var bara ett skrap på ytan. Kanske måste man återvända endera dag och skrapa lite mera...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...