Svartpeppar eller kryddpeppar?

Gården är upplyst med marschaller och lyktor då nyårsgästerna anländer. Grytorna puttrar i köket. Bordet står dukat och ljusen är tända. Sex timmar kvar av det gamla året.


Vi börjar med en Dry Martini och gästerna undrar om hela kvällen ska gå i Bond-tema. Det ska den inte och det gör faktiskt inte Draijan heller, för den är "stirred, not shaken". Men god.


Diskussionens vågor går redan höga, och vi pratar katter och hundar, väder och vind, nya jobb och kulturstipendier och uppdaterar oss om barn och gemensamma bekanta. 
Men nu hjälps det inte. Magarna kurrar och det är dags att bänka sig kring bordet. Glasen fylls av svalt vittvin eller skummande öl, välkyld snaps och förstås vatten. Förrätt i kväll är röra på kallrökt lax, rödlök, dill och crème fraiche tillsammans med toast.


Efter några glada snapsvisor bärs förrättstallrikarna ut i köket. Det röda vinet tas fram och huvudrätten bärs in. På menyn står köttrullader med bacon och pepparostfyllning, potatis, broccoli och morötter. Kocken gläds åt att maten har strykande åtgång.


Värdparet tittar nästan oroligt på klockan. Tiden går otroligt snabbt i glatt sällskap och timvisaren rusar fram. Samtalet böljar från ytterlighet till ytterlighet. Vi pratar långklänningar, 50-årskalas, fotboll, böcker, segling, filmer samt pålrötter och Carl von Linné. Allt med lika stor inlevelse och övertygelse.


Efterrätten är enkel men uppskattad. Ugnsäppel med vaniljglass passar bra i juletider och Moscatel-vinet som egenhändigt hämtats från Sétubal gifter sig utmärkt med de kanel- och sirapsdoftande äpplena.


Nu puttrar kaffekokaren i köket och vi avrundar med ett rykande hett, vaniljdoftande kaffe och några konfektbitar. Den som ännu orkar och förmår tar en tunn skiva brandy eller cognac till.


Inget tecken på avmattning kan skönjas och det är bra, för nu är det strax dags att klä sig varmt och gå ut på gården för att ta emot det nya året. Karlarna, både mindre och större, sätter igång fyrverkeriet som lyser upp den mörka decembernatten.
En flaska champagne korkas upp och glatt skålande vidtar. Telefonerna går heta då vi ringer och textar med nära och kära. Det är skönt att röra på sig och få lite frisk luft efter middagen.

Efteråt är det skönt att sjunka ner i soffan och märka hur tempot börjar sakta av. Vi kokar en kastrull med HK's knackkorv (poksahtava!) och kryddar med svartpepparkorn. Ska det vara kryddpeppar eller svartpeppar och ska man också ha i ett lagerblad? Spelar ingen roll, korven och den starka senapen smakar utmärkt i sällskap med en surskorpa och en skiva ost.


Kvällen rusar iväg, klockan är två och vi har redan levt år 2012 i ett par timmar. Förberedelser för avfärd vidtar. Endel hurtiga promenerar hem till sig och de andra är lyckliga för att ha fått tag i en taxi. Vi laddar in det sista i diskmaskinen och slänger den fläckiga linneduken i tvättkorgen. Nu känner man tröttheten sätta in. Det nya året har firats med pompa och ståt. Tack för att ni var med go'vänner!

3 kommentarer:

  1. Oj, så fint och så mycket gott! Du är duktig värdinna, men det visste jag från förut :) Vi hade lite liknande meny, men drack bubbel kvällen igenom. Gott det med! Gott Nytt År 2012 till er alla!

    SvaraRadera
  2. Oj, skumpa genomgående låter som en bra idé! Nu blev jag lite inspirerad...

    SvaraRadera
  3. Låter som en jättetrevlig kväll. Vi firade lugnt med några vänner, barnen på sitt håll i år.

    SvaraRadera

Håller på att lära mig ett nytt språk

Lyssnade på det eminenta radioprogrammet Nästsista ordet i går. (Jag vägrar kalla radioprogram för poddar, call me oldfashioned). Det disku...