måndag 25 juli 2016

Det hårda livet

Livet på sjön innebär stundom stora umbäranden. Till exempel denna uppslitande händelse den kvällen vi hade angjort gästhamnen i Aspö. 
Gästhamnen i Aspö
Jag hade inte tvättat håret på x antal dagar och sol och blåst hade verkligen gjort sitt. Att tala om "bad hair day" var en klar underdrift. Tyvärr var gästhamnsbastun fullbokad och ingen dusch finns i hamnen. Återstod att A) tvätta håret i havet från båtens badstege eller B) vänta ytterligare en dag på en eventuell hårtvätt, som man inte kunde vara säker på att lyckas i nästa hamn heller. 
Eftersom jag normalt har svårt att gå ner i simhallsbassängen där temperaturen ska ligga på 26 grader (jag är säker på att det inte stämmer!) kändes vattentemperaturen på 16 grader lätt avskräckande, men modig som jag är beslöt jag mig att gå vidare med alternativ A, till stort nöje för de omkringliggande båtarna och deras besättning.

Att sänka ner en motvillig kropp i sextongradigt vatten är en lång och omständlig process som omfattar stående på badstegen tills benen domnar av kyla, en massa flämtningar och små iiik-ljud och en velande monolog ("Nu doppar du dig och det meddetsamma! Nej, jag kan inte, det är för kallt! Sluta sjåpa dig! Jag vill inte!"). Det är inget som försiggår i stillhet och tystnad, alltså. 
Centimeter för centimeter segade jag mig neråt, och precis då det kändes som om jag skulle vara tvungen att ge upp och lida vidare med håret ytterligare en dag, tappade jag dels balansen på stegen och dels greppet med ena handen (hade förstås tappat känseln i fingrarna i kylan) och föll ner bland isflaken i vattnet. Sagt och gjort, väl nere i vattnet schamponerades håret i ilfart och sköljdes nödtorftigt. Balsam var verkligen inget att tänka på i den stunden. Vilken tortyr att doppa huvudet under vattenytan - flera gånger!

Eftersom vi inte hade landströmmen kopplad i båten stod förstås ingen hårtork till buds heller, så kalufsen fick självtorka i den ljumma kvällsbrisen. Det blev en helt annan slags "bad hair day" följande dag, kan jag informera. Men håret var rentvättat. 


2 kommentarer:

  1. Du borde bli vinterbadare. Efter det känns +16 grader pissljummet - jag lovar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. nte en chans! Kallt vatten är det värsta jag vet!

      Radera