söndag 12 november 2017

Finlandssvenska deckare

November är som vanligt grå, mörk och dyster. En månad som med fördel kunde slopas ur kalendern. En månad som bara är en transportsträcka fram till jul. Dammråttor. Leverlåda. Gammalt kaffe och regnstrittor på glasögonen. En månad man överlever med hjälp av tända ljus, lite vin och böcker. Speciellt böcker. Till exempel de här som jag roat mig med under de senaste veckorna:

Normalt skräms jag bort av bokrecensioner som använder termer som 'subtil' och 'dystopi', men bestämde ändå att ge Margaret Atwood's The Handmaid's Tale en chans. Well played. En verkligt välskriven historia. Ser med förväntan fram emot den omtalade Tv-serien. 

Kommer ni ihåg Taxichaufför Lindgren? Kåserier i Husis för ett antal år sedan? Han lär ska heta Benjamin Laustiola och kallar sig nuförtiden kriminalförfattare. Lånade Nattens väktare på bibban och blev positivt överraskad. Inte illa alls faktiskt. Stundvis spännande och lättläst. Kul att läsa om skurkstreck i Helsingfors som omväxling. 


Den finlandssvenska deckargenren blir mer och mer intressant. Eva Frantz gav ut Sommarön för ett par år sedan. Hennes följande deckare är bättre och det utlovas fler böcker i serien om polisen Anna Glad. Lättläst, spännande och med ett kul persongalleri. Rekommenderas!

Som ni förstår är det viktigt att hålla sig till lätt litteratur i dessa mörka novemberkvällar. Jag har fullt upp att hållas vaken efter nio och svåra berättelser leder oundvikligen till att boken ramlar över näsan efter bara två sidor. Håll ut, snart vänder vi mot ljusare tider.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar